Една от най-ощетените прослойки на обществото ни е още по-ощетена. 3486

...
Една от най-ощетените прослойки на обществото ни е още по-ощетена. 3486
Коментари Харесай

Над 30 хиляди души с орязани пенсии

Една от най-ощетените прослойки на обществото ни е още по-ощетена. 

3486 българи са избрали ранното пенсиониране до една година преди навършване на възрастта, като са имали към този момент нужния стаж за пенсия, демонстрират данните на Национален осигурителен институт за първите шест месеца на тази година. Те обаче ще получават понижена пенсия пожизнено. Така към края на юни хората с орязани пенсии у нас са 30 771, пише .

Броят им се усилва по отношение на предходната година, когато за първите шест месеца на годината по член 68а са се пенсионирали 2616 индивида, а към края на 2021 година хората с пожизнено понижени пенсии са били 23 452-ма.

Преди месеци Конституционният съд се произнесе, че пожизнено понижените пенсии са законни. Съдът отхвърлили настояването на омбудсманът Диана Ковачева да се анулира пожизненото понижение на пенсиите.

Ковачева обжалваше член 68а от Кодекса за обществено обезпечаване, който планува пожизнено понижение на пенсията на хора, които са се пенсионирали до година преди навършване на възрастта, само че с нужния застрахователен стаж. Те губят по 0,4% от пенсията си за всеки недостигащ месец.

Все по-малко хора съумяват да се пенсионират и с по-висока категория труд у нас, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Само 19 са хората, пенсионирали се с първа категория труд от общо 25 100 нови пенсионери с първи пенсии за първите шест месеца на годината. 36 души са се пенсионирали при второкласен труд, а останалите са полагали труд в най-масовата – трета категория или имат разбъркан застрахователен стаж.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР